Degelijk vakmanschap en inventief ondernemerschap.

Bouwbedrijf Jelle Bruinsma

Er wordt hard aan gewerkt het karakteristieke pand weer de uitstraling van weleer te gaan geven

‘Rotte kies’ aangepakt

Het was de Menamers een doorn in het oog, het zwaar in verval geraakte pand van de Black Horse. Al jaren gebeurde er niets aan het voormalige café annex zalencentrum. Daar is nu eindelijk verandering in gekomen.

 

MENAAM Het gebouw staat in de steigers en er wordt hard aan gewerkt het karakteristieke pand weer de uitstraling van weleer te gaan geven. Hoe de indeling eruit komt te zien, is nog niet bekend.

 

Op internet werd gemeld dat Bouwbedrijf Jelle Bruinsma zes seniorenappartementen en vier starterswoningen zou realiseren in het pand aan de Dyksterbuorren. Dat blijkt een iets te voorbarige conclusie, vertelt Rintje Miedema van het bouwbedrijf. ,,We zijn nu bezig het pand veilig te maken en we pakken eerst de buitenkant aan. Het is de bedoeling het gebouw in de oude staat te herstellen. Ondertussen zijn we in overleg met de gemeente plannen aan het maken voor de invulling. Het kan goed zijn dat er appartementen in komen, maar die plannen zijn nog niet rond.’’

 

Losse onderdelen zijn vastgezet of verwijderd. Er zijn bouwhekken geplaatst en het pand is aan de voor- en zijkant in de steigers gezet. De werkzaamheden aan het dak zijn al begonnen.

 

Dorpshart knapt zienderogen op

Het dorpshart van Menaam knapt de laatste jaren zienderogen op. Naast de Black Horse staat het voormalige gemeentehuis van de opgeheven gemeente Menameradiel. KwadrantGroep heeft dit pand kortgeleden omgebouwd tot een moderne woonlocatie met dertig appartementen voor mensen met dementie. In mei vorig jaar namen de eerste bewoners daar hun intrek.

 

Met de renovatie van de Black Horse gaat Menaam na jaren verlost worden van de rotte kies in het hart van het dorp. Het monumentale gebouw werd rond 1905 opgetrokken in chaletstijl met decoratief houtsnijwerk bij de geveltoppen. Het pand is van oorsprong een dubbel woonhuis, later was er een Végé-winkel in gevestigd. Klaas van Wieren verbouwde het pand tot een bar, waar menig Menamer een biertje dronk of een feestje vierde in het zalencentrum achter de bar. In 2014 viel het doek, waarna het gebouw jaren te koop stond. Bouwbedrijf Jelle Bruinsma kocht het pand vorig jaar.

 

Een bijdrage van Suwarda Vis