‘Het is een stoer pand geworden’

Toekomstgericht pand voor De Boer & De Groot

Als ‘huisaannemer’ van De Boer & De Groot civiele werken realiseerde Bouwbedrijf Jelle Bruinsma het nieuwe pand echt van nu en gericht op de toekomst.

‘Het is een stoer pand geworden’

Als ‘huisaannemer’ van De Boer & De Groot civiele werken realiseerde Bouwbedrijf Jelle Bruinsma het nieuwe pand voor deze klant in Zwaag. Mede-eigenaar Jelmer Bruinsma: ‘Het is een stoer pand geworden, echt van nu en gericht op de toekomst.”


De hoofdlocatie van De Boer & De Groot bevindt zich in Harlingen. “Naast de vestiging in Groningen was er nog een huurpand in Wognum. Omdat uitbreiding gewenst was, besloot de onderneming om het huurpand te verruilen voor een nieuw kantoor in Zwaag. Samen met de klant en Penta Architecten vormden we een bouwteam en kwamen de plannen voor de nieuwbouw tot stand.”

 

Wind- en waterdicht

Het team van Bouwbedrijf Jelle Bruinsma ging in september 2022 van start met heien: eind april 2023 werd het project opgeleverd. “Voor de Kerst moest de bouw wind- en waterdicht zijn. Helaas hadden we afgelopen najaar en winter met ontzettend veel regen te maken. Deze onvoorziene omstandigheden vormden een uitdaging, want je wilt geen afbreuk doen aan de kwaliteit maar hebt wel een planning die gehaald moet worden. Dat is uiteindelijk ook gelukt.”

 

Prefab bouwen

Veel tijdswinst werd behaald door de gevelbekleding van gebrand hout recht­streeks op de houtskelet gevelelementen aan te brengen. “In plaats van de montage in weer en wind, konden we deze secure klus nu droog, in onze eigen houtskelet­fabriek, aanbrengen. Hoe meer we prefab kunnen doen, hoe beter het is. Naast dat het vanuit economisch- en milieuoogpunt een slimme keuze is, wordt er zo ook op reistijd en kilometers bespaard.”

 

Goede werkplek

Bruinsma is tevreden met het resultaat. “Ik vind het een stoer pand dat een goede werkplek biedt. Het ontwerp van Penta Architecten past bij De Boer & De Groot en de werkzaamheden die zij uitvoeren. Het gebouw is gericht op de toekomst. Er is gekozen voor warmtepompen, er is een WTW-installatie geïnstalleerd, het dak ligt vol met zonnepanelen en op het kantoor is een sedumdak aangebracht. Ook is overal zonwering gemonteerd om het gebruik van de airco’s zoveel mogelijk te beperken.”

 

Relatiegericht werken

“Dat we de huisaannemer van De Boer & De Groot zijn, beschouwen we als een groot compliment”, aldus Bruinsma. “Als zij een gemaal bouwen, hoort daar soms een gemaalhuisje of een kantoor bij. Dat soort bouwkundige werkzaamheden kunnen wij voor hun verzorgen. We hebben onderling aan een half woord genoeg.  Relatiegericht werken is belangrijk bij uitdagende projecten. Het is dan heel fijn als de opdrachtgever zelf ook een actieve bijdrage levert om de slaagkans te vergroten. We werken graag samen met vaste partijen. Zeker bij projecten met hoge tijdsdruk is het fijn dat de lijnen kort zijn, dat je weet waar ze voor staan en wat voor werk ze leveren.”